
Im niższy poziom witaminy D we krwi, tym wyższe ryzyko demencji starczej. Do tego zadziwiającego wniosku doszli brytyjscy naukowcy. Badanie, które przeprowadzili na grupie 1.760 mieszkańców w wieku 60 lat i starszych, dowiodło, że słoneczna witamina D ma istotny wpływ na kondycję intelektualną człowieka.
Głównym objawem demencji starczej są pogłębiające się zaburzenia pamięci. Osoba starsza bardziej pamięta i wspomina to, co wydarzyło się dawno temu, aniżeli jest w stanie sobie przypomnieć to, co robiła wczoraj. Demencja starcza łączy się m.in. z utratą pamięci, postępująca może prowadzić do utraty tożsamości, a w efekcie końcowym może doprowadzić do poważnych zaburzeń psychicznych, spowodować amnezję oraz utratę zdolności wykonywania jakiegokolwiek zadania. Osoba z zaawansowaną demencją jest całkowicie zależna od innych, nie jest w stanie wykonywać codziennych, nawet najbardziej rutynowych czynności, ma problemy z nawiązywaniem kontaktów i tym samym nie jest aktywna zawodowo ani społecznie. Jest to choroba nieodwracalna, pogłębiająca się. Najbardziej znanym i przykrym przykładem demencji starczej jest choroba Alzheimera, która wywołuje tzw. demencję o typie alzheimerowskim.
Dotychczasowe badania skupiały się raczej na szukaniu powodów szybszego zachorowania i rozwoju tej choroby. Udowodniono, że osoby spożywające regularnie alkohol w średnim wieku są dwa razy bardziej zagrożone rozwinięciem się lekkich upośledzeń umysłowych w wieku późniejszym – informował o tym Reuters Heath z Londynu. Naukowcy z Instytutu Karolinska w Sztokholmie opublikowali wyniki długotrwałych badań prowadzonych od lat 70. ubiegłego stulecia. Wyniki pokazują, że spożywanie alkoholu w wieku średnim wpływa na kondycję umysłową w wieku starszym.
Ponadto badania wykazały, iż rozwój demencji starczej może być związany z niedoborem kwasu foliowego. Do takiego wniosku doprowadziła badaczy obserwacja pond 500 starszych obywateli Szwecji. Odkrycie to wymaga – zdaniem naukowców – dokładnej analizy; możliwe, że niedobór kwasu foliowego jest objawem postępującej demencji, a nie jej przyczyną.
Kwas foliowy, czyli odmiana witaminy B, ma wielkie znaczenie dla funkcjonowania systemu nerwowego oraz mózgu, wpływa na naszą kondycję psychiczną, poprawia pracę układu pokarmowego. Kwas foliowy chroni także przed chorobami nowotworowymi. W celu uniknięcia niedoborów kwasu foliowego warto włączyć do swojej diety warzywa liściaste, takie jak: kapusta, szpinak, sałata, kalafior, brokuły, a także orzechy, jajka, banany, pomidory, soję.
Badania, które przeprowadził Health Survey for England 2000 na Brytyjczykach w podeszłym wieku, dowiodły teraz, że również witamina D ma ogromny wpływ na kondycję naszego umysłu i chroni go przed przedwczesnym starczym upośledzeniem.
Redakcja: zdrowe-opalanie.pl
Źródła: JAMA, The Lancet, British Medical Journal, Reuters Health, HighWire
Opracowanie neukowe: David J. Llewellyn et. al., Serum 25-Hydroxyvitamin D Concentration and Cognitive Impairment, Journal of Geriatric Psychiatry and Neurology 2008, 10. December 2008.